8 tips för lyckad telefonförsäljning

När du arbetar med telefonen som säljverktyg finns det en rad saker att tänka på. Rätt attityd är en förutsättning precis som att övning ger färdighet.

Här har vi samlat några tips som du kan använda dig av för att nå framgång och bättre nå ut med ditt budskap eller öka din försäljning.

1. Ringlista

Se till att du har gjort ett noggrant målgruppsurval, och har en lista med uppdaterad och nixad information. Oavsett om du arbetar mot företag (B2B) eller mot konsument (B2C) är det av största vikt att din målgrupp är framtagen med eftertanke. En prospectlista eller ett adressregister är en färskvara. Varje dag görs det mängder av ändringar i Bisnodes databaser för att du alltid ska få rätt och aktuella uppgifter.
Hör av dig till oss på Bisnode för att diskutera just ditt specifika målgruppsurval.

2. Välj en lämplig hälsningsfras

Säg inte bara ett snabbt ”hej” för att sedan gå rakt på din presentation. Ta ett andetag och låt den andra parten få chans att respondera. Var professionell och trovärdig.

3. Presentera dig själv och ditt företag

Var tydlig när du presenterar dig med fullständigt namn, företag och ditt ärende. Men bli inte alltför specifik ännu. Nämn inte produkten, men nämn gärna en fördel i stället. Vad de vinner på att prata med dig. Genom att hålla din introduktion allmän ökar du chanserna att behålla samtalet.

4. Uttryck tacksamhet

Tacka alltid den potentiella kunden för att denne tar sig tid att lyssna en stund.

5. Ange syftet med ditt samtal

Det är bäst om du kan presentera syftet med en fråga. T.ex. "Om vi kan visa dig ett sätt att förbättra kvaliteten på din produkt till en lägre kostnad, skulle du vara intresserad av att veta mer?" Du säljer inte din produkt ännu, du säljer vad din produkt kan göra.

6. Ta dig tid att lyssna in

Här kan du ställa frågor och sedan lyssna. Alltför många affärer går förlorade på grund av att säljarens röst överröstar köpsignalerna.

7. Presentation

Efter att ha upptäckt ett behov eller önskemål hos en potentiell kund, presentera din produkt eller tjänst utifrån det. Betona de saker som är viktiga eller unika.

8. Avsluta

Fråga efter beställningen. Om du får ett nej, försöka förstå varför.

Är det rätt produkt, men fel tid?  (återkom)

Är det rätt produkt, men fel pris? (förhandla)

Är det rätt produkt men det finns något annat som hindrar? (undersök)

Är det fel produkt? (varför).